Megkezdődtek az egyirányúsításhoz kapcsolódó nagy munkák a belvárosban

Debrecen - Összesen kilenc helyszínen lesznek építési munkák, az egyirányúsítást decemberben vezetik majd be.

Hétfőn délelőtt már bontották az eltöredezett szegélyeket a Szent Anna utcán. A Sumen utca kereszteződésétől 185 méter hosszan kap majd új aszfaltot ez a szakasz. Ez a kilenc helyszín közül az első, ami a belváros egyirányúsításához kapcsolódik az Új Főnix Terv közlekedési koncepciójának keretében. Itt például két és fél hét alatt szegélycseréket, szintbeemeléseket és aszfaltozást végeznek majd. Az új útburkolati jeleket egyelőre még nem festik fel.

Hétfőn délelőtt már bontották az eltöredezett szegélyeket a Szent Anna utcán. A Sumen utca kereszteződésétől 185 méter hosszan kap majd új aszfaltot ez a szakasz. Ez a kilenc helyszín közül az első, ami a belváros egyirányúsításához kapcsolódik az Új Főnix Terv közlekedési koncepciójának keretében. Itt például két és fél hét alatt szegélycseréket, szintbeemeléseket és aszfaltozást végeznek majd. Az új útburkolati jeleket egyelőre még nem festik fel.

– Nem fogjuk visszafesteni az útburkolati jeleket, csak a sávok lesznek megpöttyözve, így arra kérünk mindenkit, hogy ezeken a szakaszokon odafigyelve közlekedjen, a kihelyezett közlekedési tábláknak megfelelően – hallhattuk Gábor Zsombor városüzemeltetési osztályvezetőt.

Most még mindkét irányban közlekedhetnek az autók a Szent Annán. A belvárosi forgalom átalakításával egyirányú lesz a Széchenyi, a Kossuth és a Faraktár utca a Nyugati utcától a Hajnal utca felé, míg a Szent Anna utca az Attila tértől az Erzsébet utca irányába.

A szakemberek szerint az elmúlt években négyszeresére nőtt a forgalom a városban. Ezt ellensúlyozza majd a mostani változtatás. Az egyirányúsításhoz kapcsolódó forgalomtechnikai átalakításokat csak a csomópontok átépítése után hajtják végre.

– Amikor ezekkel az előkészületi munkákkal végzett a kivitelező, azt követően elkezdődik a forgalomtechnikának a véglegesítése, a jelzőlámpáknak az átprogramozása és burkolatjelek felfestése – mondta el Mocsári Attila közlekedéstervező mérnök.

Ezzel várhatóan december közepére végez a kivitelező. A szakemberek szerint a forgalom átalakításával egyes csomópontokban akár 50 százalékos kapacitásnövekedés érhető el. Az egyirányúsítás után a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban jelentősen csökkennek majd a torlódások, vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.

A debreceni közlekedésfejlesztési koncepció vezető mérnökeivel készült interjúnkat itt olvashatják: A mérnökök remélik, meglepődnek majd a debreceniek, mennyivel gyorsabban lehet közlekedni

Építési munkák:

1. Szent Anna utca – Sumen utca és a Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz
Az elhasználódott burkolat kap új aszfaltréteget, így biztonságosabban lehet majd közlekedni ezen a szakaszon.

2. Szent Anna utca – Attila tér és Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz
Az Attila téri torkolatban lévő gyalogátkelőhelyet áthelyezik a Teleki utca torkolatához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A Baross Gábor utcai kereszteződésnél új középszigetet építenek, hogy rendezettebben és biztonságosabban tudjanak az autók és a gyalogosok közlekedni. Fontos tudni, hogy az átalakítás után megfordul a Baross Gábor és a Nap utca forgalmi rendje, a Baross Gábor utcán a Szent Anna utca felé, míg a Nap utcán a Méliusz tér felé lehet majd közlekedni.

3. Kossuth utca – Méliusz tér – Faraktár utca
A Szent Efrém Általános Iskola előtt új buszmegállót alakítanak ki, a Verestemplomtól a Hajnal utcáig négy sávra bővítik az utat, a gyalogosátkelőt a Nap utca sarkáról áthelyezik a Kossuth utcai szervízút sarkához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A teljes szakasz új aszfaltburkolatot kap.

4. Attila tér – Vágóhíd utca – Wesselényi utca kereszteződése
Új kanyarodó sáv és járdasziget épül, hogy a Wesselényi utcáról a Vágóhíd utca felé kanyarodók a csomópont előtt el tudjanak jobbra fordulni. A Vágóhíd utca elején új sávot is kialakítanak, hogy az Attila tér felől egyenesen vagy a Hajnal utca felől balra kanyarodók két sávba érkezzenek.

5. Miklós utca – Külsővásártér – Erzsébet utca kereszteződés
A Szoboszlói útról az Erzsébet utcára jobbra kanyarodó sávot kibővítik, valamint átépítik a járdaszigeteket a csomópontban, ezzel lehetővé válik, hogy a Szoboszlói útról a Külsővásártér irányába két sávból lehessen fordulni.. A kereszteződés Erzsébet utcai oldalában lévő gyalogátkelőt megszüntetik.

6. Kossuth utca – a Sas és a Burgundia utca közötti szakasz
Megszüntetik az Újházi Ede utcai és a földhivatal előtti buszmegállókat és egy újat alakítanak ki a Sas utcához közel, a Technika Háza előtt. Elkezdődik a kerékpárút kialakítása is.

7. Széchenyi utca – Külsővásártér kereszteződés
A Külsővásártér és a Széchenyi utca csomópontjában elválasztó szigettel jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki.A Szepességi utca Széchenyi utca felőli részét lezárják, a Nyugati utca felőli gyalogátkelőhelyet megszüntetik a gyorsabb közlekedés érdekében.

8. Szent Anna utca – Vármegyeháza utca és a Szent Annak Székesegyház közötti szakasz
Felújítják a gyalogátkelőt a Batthyány és a Varga utca között, valamint az egész szakasz új aszfaltburkolatot kap.

9. Faraktár – Hajnal utca kereszteződése
A csomópont új aszfaltburkolatot kap, emellett az új forgalmi rendnek megfelelően újrafestik az útburkolati jeleket.


Kattintson a képre a nagyobb méretért

Egy-egy helyszínen több hétig tart a kivitelezés. Az aszfaltozási munkák befejezése után a kivitelező minden érintett szakaszon pontozással festi fel a forgalmi sávok határait. Azokat a forgalomtechnikai átalakítások idején fogják készre festeni.

Az ideiglenes pontozásos felfestés idején a szokásosnál nehezebben lehet majd tájékozódni, ezért minden járművezetőtől fokozott figyelmet kér az önkormányzat.

Forgalomtechnikai változások

A belvárosi utak, csomópontok felújítása és átalakítása után november 20. és november 30. között elvégzik a forgalomtechnikai átalakítást is: kicserélik és/vagy átprogramozzák a jelzőlámpákat, valamint átfestik az útburkolati jeleket is.

Egy-egy szakasz átalakítása egy, esetenként két napot vesz igénybe a következő ütemezés szerint:

1.    Miklós utca: Erzsébet utca – nyugati kiskörút között  november 20.
2.    Miklós utca: nyugati kiskörút – Piac utca között    november 21.
3.    Szent Anna utca: Piac utca – Sumen utca között    november 22.
4.    Szent Anna utca: Sumen utca – Attila tér között    november 23 – 24.
5.    Faraktár utca – Kossuth utca    Hajnal utca – Klaipeda utca között    november 25 – 26.
6.    Kossuth utca:  Burgundia utca – Piac utca között    november 27.
7.    Széchenyi utca: Piac utca – nyugati kiskörút között    november 28.
8.    Széchenyi utca: nyugati kiskörút – Nyugati utca között    november 29.


Kattintson a képre a nagyobb méretért

Az egyes szakaszok átalakítása után ott már az új rend szerint lehet közlekedni, míg a beavatkozással nem érintett területeken még a régi forgalmi rend lesz érvényben. Az átmeneti időszakban fokozott figyelemmel kell az autósoknak közlekedni.

A változást mindenhol tábla jelzi, emellett – mivel idén februárban Debrecen csatlakozott a Waze Connected Citizens rendszeréhez – mobiltelefonokon és a debrecen.hu honlapon naprakészen követhető, hogy hol van felújítás a belvárosban.

A belvárosi forgalmi rend átalakítása decemberre fejeződik be, utána a teljes szakaszon az új rendnek megfelelően lehet közlekedni.