Új látványtervek jelentek meg a Nagyerdei Strandról

Debrecen - Két új látványterv jelent meg az Új Főnix Terv újságban. A lapban interjút közölnek Bordás Péter tervezővel is.

Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László, Debrecen polgármestere 2015-ben, a Modern Városok Program cívisvárosi állomásán többek között arról is megállapodott, hogy a kormány további négymilliárd forinttal támogatja a debreceni Nagyerdő fejlesztését, mely a strandfürdő rekonstrukcióját is magában foglalja. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László, Debrecen polgármestere 2015-ben, a Modern Városok Program cívisvárosi állomásán többek között arról is megállapodott, hogy a kormány további négymilliárd forinttal támogatja a debreceni Nagyerdő fejlesztését, mely a strandfürdő rekonstrukcióját is magában foglalja. 

A strandot üzemeltető Debreceni Gyógyfürdő Kft. nem sokkal később tervezői ötletpályázatot hirdetett az Aquaticum Strandfürdő fejlesztési elképzeléseinek kidolgozására. Húsz tervező adott be pályaművet, ezek közül kilencet díjaztak, illetve vásároltak meg összesen 20 millió forintból. A zsűri döntése szerint Bordás Péter pályaműve lett az első. Mint ismert, a szakember tervezte a Nagyerdei Stadiont, és a parkerdő megújításának is ő volt a tervezője.

Ezt az új tervet ősz elején publikálta a polgármester (Kattintson a képre a nagyításért!)

Bordás Péter és csapata, a BORD Építész Stúdió Kft. elképzeléseit 2015 végén az időszak legjobb pályázati tervei közé választotta a világszerte ismert Mark Magazin. Azt már korábban közölték, hogy a Bordásék terveit nem egy az egyben valósítják meg, hanem az összes díjazott és megvásárolt pályaműben találtak felhasználható ötleteket, ezeket összegzik és rendszerezik.

A strandot szeptember 3-án zárták be, akkor Papp László polgármester elfogyasztott egy utolsó lángost a retrófürdőben, s a Facebookon közzétett galériájában egy új látványtervet is megosztott.

Most megjelent az Új Főnix Terv újság legfrissebb száma, melyben két újabb látványtervet is láthatunk.

(Kattintson a képre a nagyításért!)

A lapban interjút olvashatnak majd Bordás Péterrel, a BORD Építész Stúdió Kft. tulajdonosával, felelős tervezőjével. Bordás Péter elmondta, az ötletpályázaton nyertes tervük alapvetően nem változik, az élményelemek száma nő majd meg, emellett több, üzemeltetési szempontból kedvező változást hajtanak végre.

A tervező elképzelése az volt, hogy nem csak vízszintes  elrendezkedésben gondolkoznak, hanem felfelé is építkeznek majd. Ő azt szeretné, hogy ha valaki belép majd az új Nagyerdei Strand területére, akkor olyan új benyomások érjék, hogy eszébe se jusson a debreceni strandot más fürdőkhöz hasonlítani.

„Az első elképzelésem az volt, hogy ha erre a területre majd belép valaki, akkor ne legyen viszonyítási alapja egyéb strandokhoz. Olyan dolgokat lásson és olyan impresszió érje, hogy ne azt keresse, ez most jobb vagy rosszabb egy másik, általa ismert strandnál. Akkor találtuk ki, hogy ha nem csak vízszintes, hanem függőleges irányban is megjelennének a vizek, s hűsítő hatást adnának, akkor olyan építészeti környezetet tudunk kreálni, ami fölfelé is megnyilvánul, s nem csak a vízszintes felületen létezik, mint az összes többi strand. Így jöttek létre ezek a nagy függőleges felületek, melyek egy része növénnyel, más része vízzel lesz fedve. Ezek tetején bárok és kisebb medencék is helyet kapnak, ami egyedülálló” – fogalmazott Bordás Péter.

(Kattintson a képre a nagyításért!)

A 4 milliárd forintos beruházás a bontási munkákkal idén indul. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárásra öten jelentkeztek, az ajánlatok értékelése jelenleg zajlik. A nyertessel hamarosan szerződést köt az önkormányzat.

 A kétméteres úszómedence medencetestjén kívül más nem marad meg a strand területén. Az építkezési folyamat jövő év tavaszán indul el, s abban bíznak, már a 2019-es strandszezonban megnyitnak. A hosszabb távú terv az, hogy egy új hotelt is építenek majd a strand területén, ha továbbra is ilyen dinamikusan nő a turizmus Debrecenben.

Az Új Főnix Terv újságot, benne az új látványtervekkel és a Bordás Péterrel készült interjúval innen tudják letölteni.  A nyolcoldalas lap 92 ezer példányban jelent meg, és néhány napon belül a város összes postaládájába eljuttatják.