Elkészült a Dobozi kispiac és a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő felújítása

Debrecen - Az Új Főnix Terv részeként 270 millió forint értékben újították meg a Dobozi kispiacot és a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelőt.

Az Új Főnix Terv Zöld város programjának egyik fontos állomása az évtizedek óta felújításra váró Dobozi (vagy más néven Fényes udvari) kispiac korszerűsítése. Korábban csak a köznyelv hívta kispiacnak, valójában kirakodóvásár volt, hiszen nem voltak meg a feltételei annak, hogy piacként üzemeljen. Az árusok rossz körülmények között, hidegben és esőben kínálhatták portékáikat. Átadták a megújított piacot és rendelőt a Fényes udvarban, nézze meg képeinken, milyen lett!

Az Új Főnix Terv Zöld város programjának egyik fontos állomása az évtizedek óta felújításra váró Dobozi (vagy más néven Fényes udvari) kispiac korszerűsítése. Korábban csak a köznyelv hívta kispiacnak, valójában kirakodóvásár volt, hiszen nem voltak meg a feltételei annak, hogy piacként üzemeljen. Az árusok rossz körülmények között, hidegben és esőben kínálhatták portékáikat.
Átadták a megújított piacot és rendelőt a Fényes udvarban, nézze meg képeinken, milyen lett!

A cél az volt, hogy a Dobozikertben élők méltó körülmények között, közel otthonaikhoz tudjanak vásárolni. Ezért a Dobozikertbe tervezett Zöld város program első állomásaként készült el a piac felújítása.

Papp László polgármester beszédében úgy fogalmazott, az Új Főnix Terv összeállítása során arra törekedtek, hogy a Debrecen minden városrészét fejleszteni tudják. Mint elmondta, a Fényes udvari piac felújítása évtizedes ígéret volt. Ő, amikor a 2014-es kampányban polgármesterjelöltként ott járt, azt ígérte a környékbelieknek, ha megválasztják, megújítják a piacot. A polgármester hozzátette, örömmel hallja, hogy az ott élőknek tetszik az új piac, a városvezetés fejlesztéspolitikájának az emberekről kell szólnia – hangsúlyozta.

Nagy Sándor, a térség fideszes önkormányzati képviselője is megerősítette, hogy nagyon jók a visszajelzések, a dobozikertieknek tetszik az új piac, s az árusok is elégedettek. Mint mondta,nagyon örülnek, hogy végre felújíthatták a kispiacot.

A felújítás során kicserélték a tetőbevilágítókat, üvegtetőkkel lefedték az átriumokat, elkészült a kirakodóvásár feletti lapostető szigetelése is, valamint új elárusító asztalok kerültek kialakításra, ezek egy része a piaci árusok kérésére átalakításra kerültek, így a ruházati áru kihelyezésére is van lehetőség.

A területen felújították a közműveket, új térkőburkolatot kapott a kispiac, melybe akadálymentes vezetősávokat is beépítettek. A homlokzatok és a mennyezet javítása és festése is elkészült, ezen felül az árusok részére külön vizesblokkott alakítottak ki.

A fenti munkákon túl térfigyelő kamerákat telepítettek, valamint a teljes elektromos hálózatot is felújították.

Immár modern körülmények között, 42 elárusítóhelyen várják vásárlóikat a piacosok, közöttük őstermelők is. Az árusok külön kérésére tíz elárusítóhelyre olyan tartószerkezetet szereltek, amelyen ruhákat is el tudnak helyezni. Emellett a felújítás alatt kialakított ideiglenes elárusítóhelyen parkolókat alakítak ki, hogy a Dobozi kispiacra autóval érkezők meg tudjanak állni.

A beruházáshoz 104 és fél millió forintot nyert a város, melyhez az önkormányzat 53 és fél millió forint önerőt biztosított, így a Dobozi kispiac összesen 158 milllió forintból újult meg.

Az orvosi rendelőt is korszerűsítették

Ugyancsak megújították a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat épületét. A Víztorony u. 11. szám alatti ingatlanban négy  házi gyermekorvosi körzet és öt területi védőnői körzet működik. A négy házi gyermekorvosi körzet lakosságszáma  összesen 2513 fő, a praxisokba bejelentkezettek száma 2892 fő volt. A védőnők 2016-ban 1235 felnőttet és gyereket gondoztak.

A felújítás során az épületben megtörtént a nyílászárók cseréje, a teljes gépészeti és elektromos rendszer újjáépítése, melyek nagymértékben hozzájárultak az épület megfelelő energetikai besorolás eléréséhez, valamint az épület gazdaságos üzemeltetéséhez. Megújuló energiaforrásként napelemeket helyeztek el a tetőn, mely szintén a gazdaságosabb üzemeltetést teszi lehetővé a jövőben. Megújították az épület padló- és falburkolatát is.

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a felújítás során megtörtént az épület akadálymentesítése is, akadálymentes parkolóhelyet is kialakítottak.

rendelo

A pályázati forrásból az elhasználódott, elavult bútorok, berendezések, néhány eszköz cseréje valósulhatott meg: vizsgálóágyak, íróasztalok, székek, gyógyszerszekrény, hűtő, kartonszekrények, várótermi padok, fogasok, védőnői tanácsadóba az ellátáshoz szükséges eszközök: látásélességvizsgáló tábla, csecsemőmérleg, fonendoszkóp és magzati szívhangvizsgáló.

Az épület felújítása 5 hónapot vett igénybe. A felújítás bruttó 106 és fél millió forintba került, az eszközökre közel négymillió forintot költöttek.

Összességében a Dobozikertben ebben az évben 270 millió forint értékben újult meg a kispiac és a gyermekorvosi rendelő. Mindkét fejlesztés célja a városrészben élők életminőségének javítása volt.

A fejlesztés nem áll meg a Dobozikertben, a Zöld város programban 2018-ban a parkok, játszóterek felújítása történik meg, megépül egy szabadtéri kondipark és korszerűsítik a sportpályát is összesen csaknem 300 millió forint értékben.