Megkapta a többletforrást Debrecen: épülhet az új óvoda a Tócóvölgyben

Modern, a mai elvárásoknak megfelelő, különleges hangulatú, száz férőhelyes óvodát építenek a Tócóvölgyben.

A Tócóskertben több óvoda működik, nagyon nagy kihasználtsággal, ezért is van szükség egy új intézményre a Tócóvölgyben. A száz férőhelyes óvodát az Egressy Béni tér és a Csányi Dániel utca által határolt területen építik fel.

A Tócóskertben több óvoda működik, nagyon nagy kihasználtsággal, ezért is van szükség egy új intézményre a Tócóvölgyben. A száz férőhelyes óvodát az Egressy Béni tér és a Csányi Dániel utca által határolt területen építik fel.

A környéken újabb társasházak is épülnek, így a jövőben várhatóan még több gyermeknek szeretnének majd óvodai férőhelyet szüleik.

Az új ovi az elképzelések szerint a Margit téri Tócóskerti Óvoda Napsugár nevet viselő tagintézménye lenne.

Az óvodában négy csoportszoba, egy tornaszoba, egy fejlesztőszoba, továbbá az egyéb igazgatási, kiszolgáló és üzemeltetési funkciójú helyiségek kapnak majd helyet. Mindemellett egy, az óvodát körülölelő játszóudvart is létrehoznak.

A Bordás Péter építész irodája által tervezett létesítménynek az is a különlegessége, hogy félig a földbe épül, így a látványa is érdekes lesz.

Debrecen önkormányzata korábban 300 millió forint nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik felhívásán az óvodára. Időközben azonban fellendült az építőipar, jelentősen emelkedtek az alapanyagárak és a bérek is az iparágban. Emellett a véglegesített tervekben már a műszaki tartalmat is bővítették, így a beruházásnál többletforrás igénye merült fel.

A városi közgyűlés októberben épp ezért úgy döntött, visszavonja a korábbi, nyertes támogatási igényét, s egy újat nyújt be, ebben már 416 és fél millió forintot igényeltek az óvoda megépítésére. A napokban megszületett a döntés, a város uniós és állami forrásból megkapja a kért összeget, amihez önrészt sem kell biztosítani.

A döntésról szóló tájékoztató szerint jövő év tavaszán indulhat a munka, s legkésőbb 2020 őszére meg kell építeni az új óvodát. A beruházás az Új Főnix Terv része.

A debreceni önkormányzat fenntartásában jelenleg 33 óvoda működik 49 feladatellátási helyen, ahol 265 óvodai csoportban folyik a gyermekek nevelése. Az intézmények összesen 6942 gyermeket tudnak fogadni. Amikor átadják a tócóvölgyi óvodát, a férőhelyek száma hétezer fölé emelkedik majd.

Az Új Főnix Tervben az új óvoda építése mellett több óvodafelújítás is szerepel, nemrégiben kezdtek hozzá például a Nagyerdei Óvoda korszerűsítéséhez.