Épülhet a kerékpárút Debrecen és a Látóképi-tó között

Debrecen - Újabb kerékpárutak építéséről döntött a kormány, a külterületi kerékpárút-hálózat üzemeltetését pedig a Magyar Közút látja el a jövőben.

Újabb kerékpárutak építéséről döntött a kormány, a külterületi mintegy 1100 kilométernyi magyarországi kerékpárút-hálózat üzemeltetését pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el a jövőben - jelentette be Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Újabb kerékpárutak építéséről döntött a kormány, a külterületi mintegy 1100 kilométernyi magyarországi kerékpárút-hálózat üzemeltetését pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el a jövőben – jelentette be Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánybiztos közölte: a kerékpárutak építésére 3,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, a kormánydöntés szerint a már engedéllyel rendelkező kerékpárutak kivitelezése elindulhat

Kitért arra, hogy számos önkormányzat rendelkezett meglévő, engedélyezett fejlesztési tervekkel, így 11 szakaszon mintegy 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg

Hajdú-Bihar megyében Debrecen és a Látóképi-tó között épül új kerékpárút.

A korábbi tervek szerint a beruházás révén  Debrecen-Kismacs és a Látóképi tó közötti területrész kerékpáros turisztikai fejlesztése valósul meg kerékpáros útvonal kialakításával. Az épülő kerékpárút nem csak aktív és ökoturisztikai, hanem kulturális és egészségturisztikai szempontból is jelentős.

A tervezett nyomvonal Kismacs, Orgona utcától indul és a 33-as főúttal párhuzamosan Debrecen közigazgatási határáig (Látóképi tóig) tart. A nyomvonal hossza 7320 méter, szélessége a teljes szakaszon 2,60 méter. A terv szerint a nyomvonal mentén kerékpártárolókat, kerékpártámaszt vagy -parkolót is kialakítanak.

A kerékpárút építése az Új Főnix Terv része.