Újabb látványtervek jelentek meg Debrecen új strandjáról

Debrecen – Négymilliárd forintból építik teljesen újjá a Nagyerdei strandot. Hamarosan kezdődik a bontás, nyáron pedig már építkezhetnek.

Hamarosan kezdődhet a bontás a Nagyerdei strand területén. Az önkormányzat lefolytatta a közbeszerzési folyamatot; a szakmailag és pénzügyileg is a legkedvezőbb ajánlatot a debreceni Nagymester Kft. adta, mely bruttó 202 millió 866 ezer forintért végzi el a munkát.

Hamarosan kezdődhet a bontás a Nagyerdei strand területén. Az önkormányzat lefolytatta a közbeszerzési folyamatot; a szakmailag és pénzügyileg is a legkedvezőbb ajánlatot a debreceni Nagymester Kft. adta, mely bruttó 202 millió 866 ezer forintért végzi el a munkát.

Papp László polgármester nemrégiben azt közölte, kora nyáron már az építők is dolgozhatnak a területen. Mint ismert, a kormány a Modern Városok Programban négymilliárd forintot ítélt meg Debrecen új strandjára.
Kattintson a képre a nagyításért!

A strandrekonstrukcióval kapcsolatban az üzemeltető Debreceni Gyógyfürdő Kft. most egy előzetes felmérést indított a strandfürdő területén kialakítandó vendéglátó-ipari egységek bérlése és üzemeltetése kapcsán. A felhíváshoz két új, eddig nem bemutatott látványtervet is mellékeltek. Az itt elérhető kérdőív kitöltésére február 15-ig van lehetősége.

terv5
A Debreceni Gyógyfürdő Kft. korábban tervezői ötletpályázatot hirdetett az Aquaticum Strandfürdő fejlesztési elképzeléseinek kidolgozására. Húsz tervező adott be pályaművet, ezek közül kilencet díjaztak, illetve vásároltak meg összesen 20 millió forintból. A zsűri döntése szerint Bordás Péter pályaműve lett az első. Mint ismert, a szakember tervezte a Nagyerdei Stadiont, és a parkerdő megújításának is ő volt a tervezője.

Azt már korábban közölték, hogy a Bordásék terveit nem egy az egyben valósítják meg, hanem az összes díjazott és megvásárolt pályaműben találtak felhasználható ötleteket, ezeket összegzik és rendszerezik.

strandujlatvanyterv900
A strandot szeptember 3-án zárták be, akkor Papp László polgármester elfogyasztott egy utolsó lángost a retrófürdőben, s a Facebookon közzétett galériájában egy új látványtervet is megosztott. Novemberben jelent meg az Új Főnix Terv újság legfrissebb száma, melyben két újabb látványtervet is bemutattak, most pedig még két látványterv lett nyilvános.

Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió Kft. tulajdonosa, felelős tervezője az Új Főnix Terv újságnak azt nyilatkozta, az ötletpályázaton nyertes tervük alapvetően nem változik, az élményelemek száma nő majd meg, emellett több, üzemeltetési szempontból kedvező változást hajtanak végre.

A tervező elképzelése az volt, hogy nem csak vízszintes  elrendezkedésben gondolkoznak, hanem felfelé is építkeznek majd. Ő azt szeretné, hogy ha valaki belép majd az új Nagyerdei Strand területére, akkor olyan új benyomások érjék, hogy eszébe se jusson a debreceni strandot más fürdőkhöz hasonlítani.

strandujlatvany900
„Az első elképzelésem az volt, hogy ha erre a területre majd belép valaki, akkor ne legyen viszonyítási alapja egyéb strandokhoz. Olyan dolgokat lásson és olyan impresszió érje, hogy ne azt keresse, ez most jobb vagy rosszabb egy másik, általa ismert strandnál. Akkor találtuk ki, hogy ha nem csak vízszintes, hanem függőleges irányban is megjelennének a vizek, s hűsítő hatást adnának, akkor olyan építészeti környezetet tudunk kreálni, ami fölfelé is megnyilvánul, s nem csak a vízszintes felületen létezik, mint az összes többi strand. Így jöttek létre ezek a nagy függőleges felületek, melyek egy része növénnyel, más része vízzel lesz fedve. Ezek tetején bárok és kisebb medencék is helyet kapnak, ami egyedülálló” – fogalmazott Bordás Péter.

A kétméteres úszómedence medencetestjén kívül más nem marad meg a strand területén. Az építkezési folyamat nyáron indul el, s abban bíznak, már a 2019-es strandszezonban megnyitnak.