Kezdődhet az ötágú körforgalom tervezése, amit Debrecen határában építenek meg

Debrecen - Kétmilliárd forintból javítják déli ipari park elérhetőségét.

Eredményt hirdetett Debrecen önkormányzata ’A debreceni déli gazdasági övezet megközelíthetőségének javítása: 5 ágú körforgalom, feltáró úthálózat és kapcsolódó közművek tervezési feladatainak ellátása’ című közbeszerzésében. A tenderre hat cég is adott be ajánlatot, a nyertes a debreceni GULIT Bt. lett.

Eredményt hirdetett Debrecen önkormányzata ’A debreceni déli gazdasági övezet megközelíthetőségének javítása: 5 ágú körforgalom, feltáró úthálózat és kapcsolódó közművek tervezési feladatainak ellátása’ című közbeszerzésében. A tenderre hat cég is adott be ajánlatot, a nyertes a debreceni GULIT Bt. lett.

A cég az eredetileg becsül nettó 41 millió forintnál lényegesen olcsóbban, 28 és fél millió forintért vállalta a tervezési munkát. A GULIT Bt. vezető tervezője, Gulyás Imre elismert közlekedésmérnök Debrecenben, számos alkalommal dolgozott már az önkormányzatnak.

Mint ismert, a repülőtértől délre, egy 600 hektáros területen alakítják ki az Új Főnix Terv részeként Debrecen új ipari parkját, a déli ipari parkot, 5 milliárd forintból. A terület közművesítése már elkezdődött, az ipari parkba elsőként az ITK Holding Zrt. buszgyára és a Krones AG csomagoló-berendezéseket gyártó üzeme költözik majd be (Papp László polgármester nemrégiben úgy fogalmazott: jelen állás szerint két gyárépítés már biztos, de ebből – ha minden jól megy – akár három is lehet).

A városvezetés folyamatosan tárgyal új, reménybeli befektetőkkel, számításaik szerint a következő években több mint tízezer új munkahely is létrejöhet a déli gazdasági övezetben.

Épp ezért a terület megközelítését is javítja az önkormányzat. Erre novemberben 2 milliárd 35 millió forintot nyert a város a Területi Operatív Programban; a fejlesztéshez önrészt sem kell biztosítania az önkormányzatnak.

A pénzből kiépítenek egy ötágú körforgalmat a város határában, a 47-es számú főút hosszúpályi leágazásánál. Ott ugye jelenleg öt sávon fut a 47-es főút, s egy három ágú csomópont van.

Ezt alakítják át egy ötágú körforgalommá, a három jelenlegi ág megmarad (egy Debrecen, egy Mikepércs, egy Hosszúpályi felé), lesz egy ág a déli ipari park felé, és lesz még egy.

Ez egy magántulajdonos területére vezet majd (ott most egy ipari csarnok áll), aki területet ad le a földjéből a körforgalom megépítéséhez. Ennek az ötödik ágnak csak a kivezető részét alakítják ki ebben a beruházásban, a folytatás már a földtulajdonos dolga lesz.

A tervezett körforgalom belső sugara 20 méter, belső sávjainak szélessége 5 és fél méter, a külső sávokat 5 méterre tervezték. A főpálya be- és kihaladó sávjai 4 méteresek, a mellékirányok behaladási szélessége 4 méter, kihaladási szélesség 4,5-5 méter.

A fő és mellékirányok bevezetését a körpályába holland típusú középszigettel oldják meg, melyek szélessége 3 méter, hogy a gyalogos-kerékpáros átvezetéseknél megfelelő felállás biztosított legyen.

A körforgalmi csomópont körül kerékpárút kiépítését tervezik két átvezetéssel (a hosszúpályi leágazáson és az ötödik ágon), mely csatlakozik a meglévő kerékpárhálózathoz.

A körforgalom kialakítása mellett a gazdasági övezet belső úthálózatának kiépítése is a beruházás része.

Egyrészt utat építenek a körforgalom és a gazdasági övezet meglévő belső útja közötti szakaszon (körülbelül 185 méter hosszon), másrészt az eddig megtervezett belső úthálózatot is bővítik. A belső úthálózat újabb szakaszainak kialakítása a gazdasági övezetbe betelepülő vállalkozások elérését, további ingatanok értékesítését biztosítja.

Az útépítésekhez kapcsolódóan közművesítést is végeznek, emellett a lőszermentesítés költségét is betervezték.

A beruházást egy konzorciumban végzik majd el, mivel az ötágú körforgalmi csomópont kiépítése állami tulajdonú országos utat (a 47-es főút) is érint. Az önkormányzat így előzetes egyeztetést folytatott le, s konzorciumi partnerként bevonják a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-t és a Cívis Ház Zrt-t.

A fejlesztéssel legkésőbb 2019 márciusára kell végezni.