Jól halad az útfelújítási program Debrecenben

Debrecen – Az Új Főnix Terv keretében betervezett utak nagyfelületű aszfaltozásának háromnegyede már elkészült.

Ha az időjárás nem szól közbe, a még hátramaradt utcák felújítását is befejezik idén. Erről beszélt Komolay Szabolcs alpolgármester a csütörtöki, Szabó Kálmán utcán tartott sajtótájékoztatón, melyen Danku Attila önkormányzati képviselő is részt vett.

Ha az időjárás nem szól közbe, a még hátramaradt utcák felújítását is befejezik idén. Erről beszélt Komolay Szabolcs alpolgármester a csütörtöki, Szabó Kálmán utcán tartott sajtótájékoztatón, melyen Danku Attila önkormányzati képviselő is részt vett.

– Vannak utcák, melyek részben vagy egészben megújulnak és 11 olyan utca is aszfaltburkolatot kap, ahol korábban ez nem volt. A beruházás 2.1 milliárd forintba kerül – mondta az alpolgármester, aki felidézte, hogy elsőként a Leiningen utcán kezdődött el az utcák nagyfelületű aszfaltozása a Új Főnix Terv keretében még áprilisban. A tervek szerint közel félszáz utcát tesznek rendbe részben vagy teljes egészében. Ez 400 ezer négyzetméternyi aszfalt cseréjét jelenti. Komolay Szabolcs alpolgármester a tájékoztatón elmondta, több mint 75 százalékos már a készültségi szint, és ha az időjárás is engedi, akkor év végére elkészülnek a betervezett utcák nagyfelületű aszfaltozásával.

A Homokkertben is elkészült már a Szabó Kálmán utca egy kilométeres szakaszának felújítása. Ezt 63 millió forintból végezte el a kivitelező. A másik nagy forgalmú utca, a Vécsey több mint 700 méteres szakaszának felújítása csaknem 40 millió forintba került. Danku Attila, a körzet önkormányzati képviselője azt mondta: itt is régi vágya volt itt lakóknak a felújítás. Ráadásul megoldották azt is, hogy a Vécsey utcán ne okozzon ezután gondot a felgyülemlett csapadék sem.

– A Szabó Kálmán és a Vécsey utcák kereszteződésében egyelőre nem cserélték ki az aszfaltot, ám jövőre várhatóan jelzőlámpás csomóponttá alakítják át ezt a balesetveszélyes kereszteződést – nyilatkozta a képviselő.

Danku Attila és Komolay Szabolcs
Danku Attila és Komolay Szabolcs

Az Új Főnix Terv keretében megvalósuló fejlesztések között a város polgárainak hétköznapi életét könnyebbé, komfortosabbá tevő fejlesztések közé tartozik a meglévő úthálózat karbantartása, minőségének javítása. A felújítási munkák során az elöregedett burkolat felső részét lemarják, majd helyette az utcák teljes szélességében új kopóréteget terítenek. Több helyen szegélyátépítés, az útburkolatban található szerelvények (csatornafedőlapok) szintbe emelése és – ahol az szükséges – útalap-rekonstrukció is történik.

A felújítások helyszínein a munkák pontos ütemezése nagyban függ az egyes közműszolgáltatókkal történő egyeztetésektől, ugyanis az önkormányzat szeretné elkerülni azt a helyzetet, hogy egy már felújított szakaszt nem sokkal később közműfejlesztés, közmű-korszerűsítés miatt kelljen felbontani.

Az Új Főnix Terv keretében erre az évre tervezett út- és járdarekonstrukciós munkálatok már befejeződtek az Agárdi, a Blaháné, a Burgundia, a Csapó, a Cseresznye, a Felsőjózsai, a Galamb, a Gönczy Pál, a Kút, a Leiningen, a Mester, a Miklós, a Napraforgó, a Salétrom, a Sillye Gábor, a Sólyom, a Szabó Kálmán, a Vécsey, a Virág, a Weszprémy, a Töhötöm, a Poroszlay utcákon, a Nagyerdei körúton, a Kálvin, és a Széna téren, valamint a Köztemető II. kapujánál. Az Eötvös utcán, a Rákóczi utcán, az Elek utcán, a Rózsavölgy utcán és a Bethlen utcán zajlanak a munkálatok, a Balaton, a Hatvan, valamint utcán pedig még októberben, illetve novemberben megkezdődnek.

Ami a közelmúltban befejeződött, illetve jelenleg zajló munkákat illeti: a Szabó Kálmán utcán mintegy 400 méter hosszúságban az útszegély cseréje, valamint a Mikepércsi út és a Vécsey utca közötti több mint egy kilométeres szakaszon az útburkolat felújítása (marás, csatornafedőlapok szintbe helyezése és aszfaltozás) történt meg.

A Burgundia utcán szeptember 26. és október 9. között felújított útszakasz hossza mintegy 320 méter. Ez tartalmazta a Csapó-Burgundia-Rákóczi utcák csomópontjának aszfaltozását is. A teljes útszakaszon új aszfalt kopóréteget terítettek – az utca keleti oldalán található buszsáv kivételével, ugyanis az 2015-ben volt aszfaltozva –, továbbá a műszakilag indokolt helyeken a kiemelt szegélyek átépítése is megtörtént.

A Szabó Kálmán utcában most végeztek
A Szabó Kálmán utcában most végeztek

Véget ér a szeptemberben indult nagyfelületű útfelújítás az Eötvös utca Senyei Oláh István utca és Maróthi György utca közötti szakaszán, azonban a forgalomkorlátozás a kétoldali járdaépítés miatt továbbra is megmarad. Az Eötvös utca Rákóczi utca és Péterfia utca közötti szakaszán folytatódik a munka, s az utca felújítása teljes, 918 méteres teljes hosszában november 30-ig készül el.

A Bethlen utca útjavítási munkái a Hatvan utca és a Kölcsey központ közötti 300 méteres szakaszon folynak. Megújul a járda is, így például a rendelőintézet előtti szakaszon is biztonságosabban lehet majd közlekedni a korszerűsítés után. Szintén a rendelőintézet előtt a rácsos vízelvezető csatorna felújítása is megtörténik. A felújítási munkák során a szükséges helyeken cserélik az útszegélyeket, továbbá a teljes útfelület – a Hatvan utca korábban újraaszfaltozott szakasza irányába vezető külső sáv kivételével – új kopóréteget kap. A Bethlen utca ezen szakaszán a korszerűsítési munka várhatóan november közepéig tart

Összességében a vállalt nagyfelületű felújítási program 75 százaléka elkészült, 25 százaléka pedig folyamatban van. Vannak olyan utak, amelyek – az időjárás függvényében – az év végéig vagy jövő tavaszra készülhetnek el. A vállalt 11 új útból 7 készült el, négy építése pedig folyamatban van.

A munkavégzések alkalmával az érintett területeken továbbra is ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani. Az önkormányzat kéri a közlekedőket, hogy a felújítással érintett utcákban fokozottan figyeljenek az ideiglenesen kialakított forgalmi rendre.