Fórumot tartottak a debreceni közlekedésfejlesztési programról

Az Új Főnix Tervben 52 forgalmas csomópontot alakítanak át. A várható változásokról a DMK-ban tájékoztatták a debrecenieket.

Nagy változások lesznek az elkövetkező hónapokban Debrecen közlekedésében: városszerte 52 forgalmas csomópontot alakítanak át az Új Főnix Terv keretében. Március elején a polgármester számolt be részletesen arról, milyen fejlesztéseket végeznek majd el. Néhány helyen újabb sávokat alakítanak ki, új lámpás forgalomirányítást építenek és gyalogos átkelőhelyeket szüntetnek meg

Nagy változások lesznek az elkövetkező hónapokban Debrecen közlekedésében: városszerte 52 forgalmas csomópontot alakítanak át az Új Főnix Terv keretében. Március elején a polgármester számolt be részletesen arról, milyen fejlesztéseket végeznek majd el. Néhány helyen újabb sávokat alakítanak ki, új lámpás forgalomirányítást építenek és gyalogos átkelőhelyeket szüntetnek meg

Az átalakításokat részben indokolja, hogy hamarosan elkezdődik a főpályaudvar beruházáshoz kapcsolódóan a Petőfi tér átépítése, így a 4-es főút ezen szakaszának lezárásával meg kell oldani a forgalom megfelelő minőségű áthelyezését más utakra, másrészt pedig fontos törekvése az önkormányzatnak, hogy egyes kereszteződésekben felgyorsítsák a forgalmat.

A városi közlekedésfejlesztés már elkezdődött a Szoboszlói út és az István út csomópontjának átalakításával, hamarosan pedig újabb kereszteződésekben kezdődik meg a munka. A tervekről, a várható változásokról tartottak csütörtökön délután lakossági tájékoztatót a Debreceni Művelődési Központban. Az érdeklődők kérdéseket is feltehettek a csomópontok átépítéséről és a beruházásokkal járó forgalmi változásokkal kapcsolatban több önkormányzati képviselőnek, a debreceni rendőrkapitánynak, valamint a közlekedés szervezésben jártas szakembereknek.

forum1A tájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere is részt vett, ő volt az első, aki beszélt az egy hónappal ezelőtt bejelentett fejlesztésekről. Hangsúlyozta, nagyon izgalmasak lesznek a következő hónapok a közlekedés szempontjából.

– Akik a városban közlekednek, azzal szembesülhetnek, hogy bőven vannak megoldandó feladatok, hiszen 1999-ben még csak körülbelül 55 ezer gépjármű volt a debreceniek tulajdonában, most pedig már a 90 ezret is meghaladja ez a szám, emiatt kell beavatkozásokat tenni. A város agglomerációja is jelentős mértékben használja a városi úthálózatot, hasonló gépjárműállomány-növekedésen ment keresztül Debrecen közvetlen vonzáskörzete is – mondta a polgármester.

Papp László kiemelte, a város dinamikusan fejlődő fázisban van, fontos beruházások előtt áll Debrecen. Az egyik ilyen a főpályaudvar építése, ami miatt jelentős leállás várható a 4-es főút közlekedésében. Ez annyit tesz, hogy másfél évre le kell zárni a Petőfi téri szakaszt. A polgármester hangsúlyozta, nem lehet ideiglenes megoldásokban gondolkodni, hosszú távon kell törekedni a közlekedés fejlesztésére, ennek megfelelően olyan koncepciót kellett készíteni, ami húsz évre előre normalizálhatja a feszült közlekedési szituációkat. Mint fogalmazott, nagyon sok kritikai megjegyzés érkezik a Józsa és Debrecen közötti forgalmi helyzettel kapcsolatban, szerinte megoldást a problémára a kétszer kétsávosítás jelentene, illetve az, ha a 35-ös főúttal párhuzamosan építenének egy összekötő utat, amelyen a Balmazújvárosi útra ki lehetne majd jutni.

A kerékpárosok is nagyobb biztonságban lesznek

Mint mondta, 1,4 milliárd forintnyi keretből kellett a mostani közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban gazdálkodni. Az a cél, hogy elérhető legyen a kapacitásnövekedés, példaként említette, hogy a Kossuth-Burgundia csomóponton már egy lámpával dinamikusan át lehessen hajtani, a fejlesztéssel érintett szakaszokon a zöldhullámnak mindenképpen működnie kell. A polgármester azt is elmondta, hogy a Nyíl és Damjanich utca kereszteződése azért lesz lámpás, mert így tudják szabályozni a gyalogosok keresztirányú átkelését, összehangolt lámparendszerrel gyorsan át lehet majd jutni ezen a szakaszon is. Ugyanez a cél a belvárosi utcák egyirányúsításával, és az is szempont, hogy biztonságosabbá tudják tenni a kerékpáros forgalmat is.

Úgy véli, gördülékenyebb lehet a forgalom, s szerinte a beavatkozásokra akkor is szükség lenne, ha nem zárnák le a 4-es számú főút Petőfi téri szakaszát, ugyanis a forgalom-növekedés később nagyon nehéz helyzetbe hozná a városi közlekedés szervezést. Megjegyezte, a déli elkerülő utat már ennek az évnek a végén átadhatják, így nem lesz szükség arra, hogy áttereljék a forgalmat a Gázvezeték utcára, megjegyezte: az elkerülő út sokat segíthetne a debreceni közlekedésen a főút említett szakaszának lezárása esetén is. Papp László elmondta, lesznek nehéz szituációk, de az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a legszélesebb körben tájékoztassák a lakosságot. A program végrehajtásához a debreceniek segítségét és együttműködését kérte a polgármester.

A városvezető azt is kihangsúlyozta, hogy időben, üzemanyagfogyasztásban, és a környezetvédelem szempontjából is jótékony hatásúak lehetnek ezek a fejlesztések, s úgy véli, azzal, hogy kerülnek az autósok, még mindig jobban járnak, mintha ugyanazt az időt dugóban ülve töltenék el. Hozzáfűzte, bizonyos esetekben áldozathozatalra is szükség van a forgalom gyorsítása érdekében, itt a polgármester néhány gyalogátkelőhely megszüntetésére utalt.

uzonyi1Uzonyi Attila, debreceni rendőrkapitány elmondta, a kapitányság és a közlekedésrendészet együtt lélegzik a tervezővel, a városvezetéssel, többször egyeztettek az átépítésekről, felújításokról és a forgalomváltozásokról. Hozzátette, a terv megvalósulása a közlekedés tekintetében előreviszi Debrecent, hogy szakaszosan zajlanak majd a fejlesztések, nem pedig egyszerre. Mint fogalmazott, a rendőrségnek már vannak tapasztalatai a forgalomirányítással kapcsolatban, hiszen a Csapó utcai csőtörés is nagy kihívást jelentett. Hangsúlyozta, az a feladat, hogy rendőrségi jelenléttel, rendőri irányítással segítsék a debreceniek balesetmentes közlekedését.

forum2Bacsó Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, az elsődleges cél, hogy élhető és balesetmentes legyen a város közlekedése. A járőrök már most egyre több csomópontban irányítanak, készülnek a feladatra. A megye valamennyi közlekedésrendészethez tartozó rendőre plusz kiképzést kap a sikeres feladatvégzés érdekében. Bacsó Attila megjegyezte, nagyon figyelmesen kell közlekedniük majd az autósoknak, oda kell figyelniük arra, hogy mi változott a forgalomban, semmiképpen se vezessenek a sofőrök megszokásból.

Mocsári Attila közlekedéstervező kitért arra, hogy ahol van hely, ott építeni fognak a csomópontokban, ahol pedig nincs, ott szervezni kell a forgalmat. Kiemelte, az is fontos cél, hogy ne kelljen a munkálatok során elvenni a zöld területekből, szerinte ez teljesülni is fog. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, ahol azonban valamennyit mégis el kell venni, azt máshol visszaadják. Mint mondta, mindennek meg akarták találni az összhangját, így a zöld területek védelme, a kerékpáros közlekedés, valamint a tömegközlekedés érdekében is történnek majd a változások. Hangsúlyozta, a legjelentősebb forgalmat lebonyolító kereszteződéseket úgy alakítják át, hogy ne alakuljon ki torlódás, ne legyenek mindennaposak a több kilométer hosszú dugók.

A tervező megjegyezte, arra próbáltak figyelni, hogy növeljék az egyéni közlekedés kapacitását. Ott ahol átment negyvenezer jármű, a fejlesztéssel egyes helyeken akár 55-60 ezer is át tud majd haladni – tette hozzá.

A kérdések

A tájékoztatót követően az érdeklődők feltehették kérdéseiket a programmal kapcsolatban. Volt, aki arra kérte a városvezetőket, hogy lehetőség szerint csökkentsék a korlátozó, tiltó intézkedéseket, ezzel pedig járuljanak hozzá a gördülékeny, rugalmas közlekedéshez, minimalizálják a táblaerdőt a belváros kisebb utcáiban. Szóba került az Egyetem sugárúton átmenő forgalom gyorsítása a szélső, parkolósáv aktiválásával, valamint a Petőfi téri építkezésen felgyűlt törmelék és földmennyiség elszállításának kérdése is. A polgármester elmondta, növelik a kapacitást a városban, de a Bethlen utcán és az Egyetem sugárúton nem terveznek változtatni, viszont a nyugati kiskörút harmadik ütemének befejezése segíthet a környék közlekedésén. Az Egyetem sugárúton a zöld felület rovására lehetne bővíteni a közlekedési lehetőségeket, de Papp László megjegyezte, ez nem része a fejlesztési programnak. A polgármester hangsúlyozta, folytatni kell a Debrecent elkerülő úthálózat kiépítését. Úgy véli, a 47-es és 48-as főút közötti elkerülő szakaszt is néhány éven belül el lehet készíteni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a mostani fejlesztési program után ez, azaz a keleti elkerülő út lesz a következő jelentős, közlekedést érintő beruházás. A főpályaudvar építésén felgyűlő földmennyiséget Papp László szerint a legegyszerűbben a 47-es úton lehet majd elszállítani.

Felmerült annak kérdése is, hogy a Kossuth utca Veres templom felé eső részét érintő változások miatt nagyobb teher jut majd a szomszédos kisebb utcákra. Mocsári Attila közlekedéstervező ezzel kapcsolatban elmondta, megvizsgálják ezt a problémát és ha szükséges, megteszik a közlekedésszabályozási lépéseket. A szakember lakossági kérdésre reagálva arról is beszélt, hogy ezen a területen is, a Kossuth utcai templomnál gördülékeny lesz a közlekedés, mivel a templom felé eső oldalon kiszélesítik majd az utat.

A résztvevők ezután külön, közvetlenül is feltehették kérdéseiket a belvárosi körzetek önkormányzati képviselőinek.

Korábbi cikkünkben térképeken jelöltük az összes forgalmi változást, itt tájékozódhatnak a fejlesztésekről.