TÁJÉKOZTATÓ A BELVÁROS FORGALOMTECHNIKÁJÁNAK JAVÍTÁSA ÉS KERÉKPÁROSBARÁTTÁ TÉTELE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
A BELVÁROS FORGALOMTECHNIKÁJÁNAK JAVÍTÁSA ÉS KERÉKPÁROSBARÁTTÁ TÉTELE
CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.4.1-15-DE1-2016-00002
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A belváros forgalomtechnikájának javítása és kerékpárosbaráttá tétele
Megítélt támogatás:             548.000.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2018.07.31.

A projekt célja a városi mobilitás fenntarthatósága és a közösségi közlekedési módot választók részarányának növelése, kerékpáros barát fejlesztés, közlekedésbiztonsági fejlesztés, akadálymentesítés.

A beruházás során a belváros forgalmi rendje átalakul az egymással párhuzamos gyűjtő utak forgalmi rendjének megváltoztatásával. Útburkolatokat újítanak fel, valamint az útburkolati jeleket festenek, illetve frissítenek.

A közlekedési úthálózatot kerékpáros- baráttá alakítják kerékpárforgalmi létesítmények korszerűsítésével, építésével. Megvalósul a közlekedésbiztonsági fejlesztés, amely alapján a meglévő kerékpáros forgalmi létesítmények hiányzó csomóponti átvezetései, valamint új kerékpárforgalmi létesítmények is kiépülnek.

A fejlesztéssel érintett területen belül a tömegközlekedéssel érintett szakaszokon – ahol a keresztmetszeti tényezők lehetővé teszik – buszsávokat alakítanak ki. A buszsávok segítségével nagyban csökkenthetők az egyes viszonylatok menetidejei, a menetrend jobban tarthatóvá válik a közlekedési csúcsidőszakokban is, a tömegközlekedés kiszámíthatóbbá válik. Mindezek az előnyök összességében a közösségi közlekedésben résztvevők arányának emelkedésével jár.

A Debrecen Smart City stratégiájának részeként a projekt tartalmaz még automata forgalomszámláló eszközök telepítését – a gépjármű és a kerékpáros forgalom számlálása érdekében.

A beruházás célja, hogy fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg Debrecenben, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához.