TÁJÉKOZTATÓ A HAJÓ UTCAI ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„A HAJÓ UTCAI ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE” CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00012
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A Hajó utcai Óvoda épületének energetikai korszerűsítése
Megítélt támogatás:             135.000.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2018. 09. 30.

A projekt célja a Hajó utcai Óvoda épületének energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energiahasználata és széndioxid-kibocsátás csökkentés.

A projekt illeszkedik a III. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz. A stratégia meghatározása szerint a fő beavatkozási területek közé tartozik az intézményi szektor épületállományának megújítása, különös tekintettel az állami és önkormányzati tulajdonú középületekre. A cél, hogy jelentős mértékben csökkenjen a középületek energiafelhasználása és javuljon az energiamegtakarítás.

A projekt során a Hajó utcai Óvoda épületének energiahatékonyság-központú fejlesztése valósul meg. Az elmúlt évek során az intézményben nagyobb felújítási munkálatok nem voltak, az épület jelenleg nem éri el az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szerinti „DD – korszerűt megközelítő” kategóriát, így felújítása, korszerűsítése időszerűvé vált. Szükséges a határoló szerkezetek hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a gépészeti rendszerek korszerűsítése, a fal, a tető vagy padlásfödém szigetelése. Tervezett az ablakok cseréje, sor kerül fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések és a kapcsolódó fűtési rendszerek korszerűsítésére, hőszivattyús rendszer kiépítésére, az épülethez kapcsolódó kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítésére, valamint a központi szellőző- és légkondicionáló rendszerek korszerűsítésére, az épület akadálymentesítésére.

A fejlesztés távlati átfogó célja, hogy a Debrecen Város Önkormányzatának tulajdonában lévő intézmény energiafelhasználása jelentősen csökkenjen (villamos energiafogyasztás, távhő fogyasztás), illetve a megújuló energiák hasznosításával tovább csökkenjenek a fenntartási költségek.

Az Önkormányzat megvizsgálja az okos közműórák beépítésének lehetőségét, melyek alkalmazásával egy olyan intelligens rendszer valósítható meg, mellyel nyomon követhetővé és optimalizálhatóvá válik az épület fogyasztása.

A beruházás célja egy korszerű, energiahatékony, biztonságos, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes óvodai intézmény felújítása, mely egészséges környezetet biztosít a 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez és oktatásához.