TÁJÉKOZTATÓ TURISZTIKAI CÉLÚ KERÉKPÁRÚT FEJLESZTÉSE DEBRECEN-KISMACS ÉS A LÁTÓKÉPI TÓ KÖZÖTT CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
TURISZTIKAI CÉLÚ KERÉKPÁRÚT FEJLESZTÉSE DEBRECEN-KISMACS ÉS A LÁTÓKÉPI TÓ KÖZÖTT
CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.1.4-15-DE1-2016-00002
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     Turisztikai célú kerékpárút fejlesztése Debrecen-Kismacs és a Látóképi tó között
Megítélt támogatás:             455.525.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2019. 01. 31.

A projekt keretében Debrecen-Kismacs és a Látóképi tó közötti területrész kerékpáros turisztikai fejlesztése valósul meg kerékpáros útvonal kialakításával. Az épülő kerékpárút nem csak aktív és ökoturisztikai, hanem kulturális és egészségturisztikai szempontból is jelentős.

A tervezett nyomvonal Kismacs, Orgona utcától indul és a 33-as főúttal párhuzamosan Debrecen közigazgatási határáig (Látóképi tóig) tart. A nyomvonal hossza 7320 méter, szélessége a teljes szakaszon 2,60 méter. A terv szerint a nyomvonal mentén kerékpártárolók, kerékpártámasz vagy parkoló kialakítása, információszolgáltatás, alapvető szerviz egységcsomagok, valamint szervizszolgáltatás is megvalósul.

A beruházás az akadálymentesítés követelményeinek figyelembe vételével történik.

A kerékpárút kialakítása szorosan kötődik a TOP-6.4.1-15 „Fenntartható városi közlekedés” elnevezésű felhívásra benyújtott, „Kismacsra vezető kerékpárút kialakítása” című támogatási kérelemhez, valamint a „Nyugati városrész forgalomszervezése és kerékpárút kialakítása” című támogatási kérelemhez. Az említett három projekt nyomvonalainak megépülésével összeköttetés jön létre a városban eddig kiépült 80 kilométer hosszú, egybefüggő kerékpárút-hálózattal.

A kerékpárút létrehozásával lehetővé válik a Debrecen környezetében található turisztikai attrakciók, vonzerők jobb elérése és a környező települések számára biztosítottá válik Debrecen kerékpárosbarát megközelítése, elérhetősége.

A turisztikai célú kerékpárút megvalósítása, kerékpárosbarát elemek létesítése hozzájárul a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez, a turisták tartózkodási idejének hosszabbításához, a térségi és helyi gazdaságfejlesztéshez.