TÁJÉKOZTATÓ A KÖZÉP UTCAI ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„A KÖZÉP UTCAI ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE”
CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00006
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A Közép utcai óvoda épületének energetikai korszerűsítése
Megítélt támogatás:             125.000.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2018. 05. 31.

A projekt célja a Debrecen, Közép u. 2. szám alatt található óvoda épületének energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energiahasználata és széndioxid-kibocsátás csökkentés.

A beruházás célja, hogy létrejöjjön egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes bölcsődei, valamint óvodai intézmény, mely egészséges környezetet biztosít a 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez és oktatásához.

A projekt során az épület energiahatékonyság-központú fejlesztése valósul meg. Szükséges a határoló szerkezetek hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a gépészeti rendszerek korszerűsítése, továbbá a fal, tető és padlásfödém szigetelése. Tervezett az ablakok cseréje, sor kerül fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések és a kapcsolódó fűtési és HMV rendszerek korszerűsítésére, hőszivattyús rendszer kiépítésére, az épülethez kapcsolódó kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítésére, valamint a központi szellőző- és légkondicionáló rendszerek korszerűsítésére, az épületet akadálymentesítésére.

A Debrecen Smart City stratégiájának részeként kiépülő Városirányítási Központ energetikai alrendszeréhez csatlakozó okos mérők, érzékelők kiépítésével nyomon követhető és optimalizálható az épület energiafelhasználása.

A projekt illeszkedik a III. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz. A stratégia meghatározása szerint a fő beavatkozási területek közé tartozik az intézményi szektor épületállományának megújítása, különös tekintettel az állami és önkormányzati tulajdonú középületekre. A Megújuló Közintézmények Alprogram és a Közintézmények villamosenergia-igény mérséklése Alprogram az energiapazarló és nem a mai hőtechnikai előírásoknak megfelelő, hagyományos építésű állami és önkormányzati tulajdonú, közfunkciójú épületekre terjed ki. A cél, hogy jelentős mértékben csökkenjen a középületek energiafelhasználása és javuljon az energiamegtakarítás.

A beruházás célja, hogy egy korszerű, energiahatékony épületben, biztonságos környezetben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett érzelmi biztonságot nyújtó és változatos tevékenységeket biztosító óvodai életet teremtsenek a gyerekeknek.