TÁJÉKOZTATÓ A BOLDOGFALVA ÓVODA MANNINGER GUSZTÁV UTCAI TELEPHELYÉNEK FELÚJÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

A BOLDOGFALVA ÓVODA MANNINGER GUSZTÁV UTCAI TELEPHELYÉNEK FELÚJÍTÁSA

CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:           TOP-6.2.1-15-DE1-2016-00002

Kedvezményezett:                              DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:                                      A Boldogfalva Óvoda Manninger Gusztáv Utcai Telephelyének felújítása

Megítélt támogatás:                            113.880.223 Ft

Támogatás mértéke:                          100%

Tervezett befejezés:                           2018.07.31.

A TOP 6.2.1-15 kódszámú "Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése" című felhívás keretén belül sor kerül a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában lévő Boldogfalva Óvoda Manninger Gusztáv utcai telephelyének felújítására, korszerűsítésére és projektarányos akadálymentesítésére, illetve új eszközök beszerzésére.

Az 1955-ben épült óvodaépület Debrecen központi részétől távolabb eső városrészben, Pallagon található. Az óvoda férőhelyeinek száma a pallagi telephelyen alapító okirat szerint 45 fő. A 2017/2018-as nevelési évben itt 25 gyermek neveléséről gondoskodnak majd. Jelenleg az intézményben egy gyermekcsoport működik, és 22 gyermek mindennapi neveléséhez, gondozásához biztosít helyszínt. Ebből adódóan nagyfokú igénybevételnek van kitéve, így időszerűvé vált az épület és a játszóudvarok egyidejű, teljes felújítása. A fejlesztés eredményeként - a fenntartó reményei szerint - a második csoportszoba is hasznosíthatóvá válik, így két óvodai csoport is működhet a jelentkezők számától függően.

A felújítás az ingatlan korszerűsítése mellett hozzájárul a munkafeltételek javításához, a környezettudatossághoz, az esélyegyenlőség elvének érvényesüléséhez, lehetővé teszi az óvodai szolgáltatás akadálymentes megközelítését.

A beruházás során megvalósul az épület energetikai szempontok szerinti felújítása (pl.: teljeskörű hőszigetelési rendszer kiépítése, elavult homlokzati nyílászárók cseréje, korszerű tetőfelépítményi szerkezet kialakítása stb.). Ezenkívül sor kerül mind a gyermekek, mind a kisgyermeknevelők, szakmai munkát segítők által használt foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek beltéri felújítására. Korszerűsítésre kerül az épület épületvillamossági és épületgépészeti rendszere, melyekhez kapcsolódóan kiépítésre kerül megújuló energiát hasznosító napelemes rendszer. Emellett megtörténik az épület és környezetének projektarányos akadálymentesítése, az épület körüli udvar és a játszóudvar fejlesztése és a szükséges parkolók kialakítása. Mindemellett az eszközbeszerzés keretében elsősorban az óvoda működéséhez nélkülözhetetlen új eszközök és bútorok beszerzése valósul meg. A gyermekek mindennapi mozgásfejlesztése érdekében megtörténik az óvoda legalább 60 m? hasznos alapterületű tornaszobával és egy szertárral való bővítése.

A felújítási, korszerűsítési beruházás eredményeként létrejön egy a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes, komfortos óvodai intézmény, mely egészséges környezetet biztosít a 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez, gondozásához, melyhez további segítséget nyújt a megújuló eszközpark. Az energetikai korszerűsítés után pedig az épület fenntartási költségeinek csökkenése várható.