TÁJÉKOZTATÓ A DEBRECEN BELVÁROSÁNAK INNOVATÍV REKONSTRUKCIÓJA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

A DEBRECEN BELVÁROSÁNAK INNOVATÍV REKONSTRUKCIÓJA

CÍMŰ PROJEKTRŐL

Projekt azonosító:                              TOP-6.3.2-15-DE1-2016-00002

Kedvezményezett:                              DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:                                      Debrecen Belvárosának innovatív rekonstrukciója

Megítélt támogatás:                            1 775 000 000 Ft

Támogatás mértéke:                          100%

Tervezett befejezés:                           2019. 02. 28.

A fejlesztés célja Debrecen Belvárosának költséghatékony, környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, mely javítja a környezet általános állapotát, a közbiztonságot, valamint hozzájárul a gazdaságfejlesztéshez, így a lakosság életkörülményeinek javításához. A városrész népességmegtartó-képességének javítása és az általános vonzerő fenntartása érdekében szükséges a zöldterületek rekonstrukciója és bővítése, a gyalogos-zóna kiterjesztése, a közösségi funkciók erősítése, és a történelmi városkép korábbinál hatékonyabb megóvása.

A projekt keretében a Mester utca - Hunyadi utca - Rákóczi utca - Burgundia utca - Klaipeda utca - Sumen utca - Wesselényi utca - Petőfi tér - Erzsébet utca - Antall József utca /nyugati kiskörút/ - Tisza István utca /nyugati kiskörút/ által határolt területen valósulnak meg fejlesztések.

A fejlesztéssel érintett területeken szükség szerint megtörténik a zöldterületek rekonstrukciója (fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés), az aktív rekreációs zöldterületek fejlesztése (játszóterek, sportpályák felújítása), a szezonálisan működő virágpiac megújítása, a településképbe nem illeszkedő parki eszközök cseréje, a sétaútvonalak bővítése, a játszótéri elemek felújítása.

Továbbá a projekt részét képezik szükség szerint a jelenleg használatban lévő parkolók felújítása - részben magántőke bevonásával -, kereskedelmi egységek és parkolóház kialakítása, útburkolatok felújítása, valamint a belvárosi övezet célforgalmi övezetté alakítása. Mindezek mellett a közvilágítási rendszer energiatakarékos átalakítása, valamint a lakosok biztonságának érdekében nagy felbontású közbiztonsági kamerák elhelyezése is megtörténik. A projekt részét képezik az úgynevezett "soft" programok, melyek hozzáadott értéke emeli a beruházás jelentőségét.

A fejlesztés célja, hogy a városi zöldterület felújításának segítségével emelkedjen a lakosság életminősége, fokozódjon a város népességmegtartó ereje.

A projekt várható befejezése: 2019.02.28.