TÁJÉKOZTATÓ A "SZABADTÉRI PIAC LÉTESÍTÉSE A TÓCÓSKERTBEN" CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

"SZABADTÉRI PIAC LÉTESÍTÉSE A TÓCÓSKERTBEN" CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.1.3-15-DE1-2016-00001

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:     Szabadtéri piac létesítése a Tócóskertben

Megítélt támogatás:             200.000.000 Ft

Támogatás mértéke:             100%

Tervezett befejezés:             2018.10.31.

 

A jelenleg Holló László sétányon üzemelő tócóskerti kirakodó vásár a leromlott állapotú piaci területek egyike, amely fejlesztésre szorul. A beruházásnak köszönhetően a vásár új területre kerül. A beruházáshoz nincs az adott funkciónak megfelelően átalakítható épület, így a fejlesztés zöldmezős fejlesztésként valósul meg mintegy 3036 m2-es területen.

A tervek szerint egy modern, igényes, kulturált piaci terület, összenyitható üzletterek, tárolásra, hűtésre alkalmas raktárhelyiségek, piacfelügyelet számára fenntartott helyiség, mosdók, közösségi tér funkciót betöltő rendezett park létrehozása valósul meg.  A piac a tisztaság, az igényesség és a komfort érzetét kívánja kelteni a vásárlókban és az eladókban egyaránt.

A rakodási- és akadálymentes parkolási lehetőség biztosítva lesz, valamint a rendfenntartás és vagyonbiztonság érdekében a piaci terület kamerarendszerrel lesz ellátva és zárható lesz nyitvatartási időn kívül. A fenntarthatóság és a gazdaságosság szempontjait figyelembe véve megújuló energiaforrások beépítése is megvalósul.

A fejlesztés eredményeképpen javul a helyi termelők működési környezete egy új, modern, kulturált piaci terület és környezet által.  A piac kiváló elhelyezkedése alkalmas arra, hogy nagyszámú lakosságot tudjon kiszolgálni.  A friss, egészséges, széles termékskálának köszönhetően a vásárlók egy helyen és egy időben tudják megvásárolni a különféle termékeket. Az önkormányzat segítséget kíván nyújtani a helyi termelők számára többlettermékeik elhelyezésére, valamint a helyi lakosságnak is, egészséges, helyben előállított termékek megvásárlása által.

A város elkötelezett a helyi gazdaság- és piacfejlesztés mellett, hosszú távú cél a város és a vidék együttműködésének erősítése a környező településekről érkezők számára árusítási lehetőség és bérleti jog biztosítása.

A fejlesztés közvetlen célja a TOP-6.1.3-15 "Helyi gazdaságfejlesztés" tárgyú felhívás keretén belül olyan piaci környezet létrehozása, amelynek közösségteremtő ereje van egy erősen urbanizált lakótelepen.