TÁJÉKOZTATÓ A SZIVÁRVÁNY ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

"A SZIVÁRVÁNY ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE" CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00019

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:     A Szivárvány Óvoda épületének energetikai korszerűsítése

Megítélt támogatás:             126.000.000 Ft

Támogatás mértéke:             100%

Tervezett befejezés:             2018. 09. 30.

A projekt célja a Szivárvány Óvoda épületének energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energiahasználata és széndioxid-kibocsátás csökkentés.

A projekt illeszkedik a III. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz. A stratégia meghatározása szerint a fő beavatkozási területek közé tartozik az intézményi szektor épületállományának megújítása, különös tekintettel az állami és önkormányzati tulajdonú középületekre. A cél, hogy jelentős mértékben csökkenjen a középületek energiafelhasználása és javuljon az energiamegtakarítás.

A projekt célja a Debrecen, Monostorpályi út 37. (hrsz. 11775) alatt található óvoda hatékonyabb energiahasználata és a széndioxid-kibocsátás csökkentése. Az elmúlt évek során az intézményben nagyobb felújítási munkálatok nem voltak, így az leromlott állapotú, felújítása, korszerűsítése időszerűvé vált. Szükséges a határoló szerkezetek hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a gépészeti rendszerek korszerűsítése, a fal, a tető vagy padlásfödém szigetelése. Tervezett az ablakok cseréje, sor kerül fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések és a kapcsolódó fűtési rendszerek korszerűsítésére, hőszivattyús rendszer kiépítésére, az épülethez kapcsolódó kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítésére, valamint a központi szellőző- és légkondicionáló rendszerek korszerűsítésére. Megvalósul az épület projektarányos akadálymentesítése.

Az Önkormányzat vizsgálja az okos közműórák beépítésének lehetőségét, melyek alkalmazásával egy olyan intelligens rendszer valósítható meg, mellyel nyomon követhetővé és optimalizálhatóvá válik az épület fogyasztása.

A beruházás célja egy korszerű, energiahatékony, biztonságos, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes óvodai intézmény felújítása, mely egészséges környezetet biztosít a 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez és oktatásához.