TÁJÉKOZTATÓ A ZENEDE ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00004

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:     A Zenede épületének energetikai korszerűsítése

Megítélt támogatás:             360.000.000 Ft

Támogatás mértéke:             100%

Tervezett befejezés:             2019.02.28.

A beruházás során a Vár utca 1. szám alatt található debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola - közismert nevén Zenede - műemléki védelem alatt álló épületének energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energia felhasználása és széndioxid-kibocsátás csökkentése valósul meg. A tervezés során az energiahatékonysági szempontok figyelembe vétele a hatályos műemlékvédelmi és örökségvédelmi szempontok előírásoknak megfelelően történik.

Az elmúlt évek, évtizedek alatt a sok mindent megélt, országos műemléki védelem alatt álló épület állaga jelentős mértékben romlott, ezért indokolt a korszerűsítése.

A felújítás keretében megvalósul az épület energiahatékonyság-központú fejlesztése: korszerűsítik a gépészeti rendszereket, felújítják a külső homlokzatot, hőszigetelt ablakokat építenek be, melyek megfelelnek a műemlékvédelmi előírásoknak, valamint illeszkednek a műemléki környezetbe.

A külső falazat, a padlásfödém hőszigetelése a jogszabályoknak megfelelő értékekkel készül el. Azokon a felületeken, ahol nem lehetséges a külső oldali szigetelés, ott belső oldali szigetelésre, van szükség. A szomszédos zeneiskola tetőhéjazatán napelemes rendszert helyeznek el. A gépészeti rendszer átalakításával az épület fűtését megújuló energiaforrást hasznosító hőszivattyús rendszer biztosítja. A meglévő kül- és beltéri világítási rendszereket, a mesterséges szellőztetőrendszert korszerűsítik.

Cél a városi életforma színtereiként szolgáló, leromlott állapotú országos műemléki védelem alatt álló épített kulturális örökségi érték és kapcsolódó táji környezetük hiteles és fenntartható megújítása kulturális funkcióinak megerősítésével és a nagyközönség számára elérhetővé tételével.