Százmilliókból szépülhetnek meg a debreceni lakótelepek

Több tízezren élnek a debreceni lakótelepeken: a város rájuk is figyelmet, és az Új Főnix Terv keretén belül komoly támogatást fordít.

A „Zöld Város Kialakítása” pályázat jóvoltából öt lakótelep – az Újkert, a Vénkert, a Libakert, a Sestakert és a Dobozi lakótelep – parkjainak, tereinek felújítását szeretné az önkormányzat megvalósítani.

A „Zöld Város Kialakítása” pályázat jóvoltából öt lakótelep – az Újkert, a Vénkert, a Libakert, a Sestakert és a Dobozi lakótelep – parkjainak, tereinek felújítását szeretné az önkormányzat megvalósítani.

A Zöld Város projekt része a járdák és gyalogutak rendbetétele, a parkokban található eszközök (padok, szemetesek) cseréje, a meg- lévő parkolók felújítása és újak kialakítása. Ide tartozik – a sportos, egészséges életmód jegyében – a pingpongasztalok felújítása és cseréje, új kondiparkok létesítése, valamint a játszóterek rendbetétele. Ahol szükséges, ott a területet körbe kerítik, és új játékokat telepítenek Ezek mellett KRESZ-pályák és kutyafuttató kialakítása, parkfelújítás (ivókutak rendbetételével, padok, szemetesek el- helyezésével), járda- és lépcsőjavítás is része a projektnek.

De ide tartozik a térfigyelő kamerarend- szerek kiépítése, és ahol lehet, a közművek fejlesztése, valamint energiatakarékos közvilágítás kiépítése is. A projekt olyan viszonylag mérsékelt költséggel megvalósítható okos és innovatív megoldásokat is tartalmaz, melyek formál- hatják a lakosok energiatudatosságát, hatással lehetnek a közlekedés biztonságára – azaz a modern, 21. századi város életérzését kínálják. A város mindehhez szeretne hozzá- rendelni olyan fejlesztéseket, melyek jelentős gazdaságélénkítő hatással bírnak – s ehhez tervezi magántőke bevonását is. S hogy mekkora tételekről is van szó a Zöld Város programban? Az Újkertben 635 millió forintos fejlesztést tervez megvalósítani a város, a Sestakertre 181, a Vénkertre 613, a Libakertre 239, a Dobozi lakótelepre 296 millió forintot költ majd. Nem maradhat ki a sorból a belváros sem, amelyet minden debreceni a magáénak érezhet, s használ is – hiszen ott járunk keresztül, vagy éppen oda érkezünk, programokon veszünk részt, esetleg csak sétálunk egyet: itt a program 1 milliárd 775 ezer forintot tartalmaz innovatív rekonstrukciós célokra.

Arcfelismerő kamerák

Debrecenben jelenleg is több térfigyelő kamera dolgozik a köztereken: többek között a Piac utcán, a Hal közben, a Kiskörúton és a Nagytemplom szomszédságában. Hasznára vannak a rendőröknek, mivel segítenek a bűnmegelőzésben, és sok esetben visszatartják a vandálokat a károkozástól. A lakosság is megszokta őket; az emberek egyáltalán nem tartják zavarónak a jelenlétüket. A Zöld Város projektnek új térfigyelő rendszerek kiépítése is része lesz.

kameraModern arcfelismerő kamerák telepítésével járul hozzá az önkormányzat a közbiztonság növeléséhez a lakótelepeken és a belvárosban. Megbízható minőségű, nagy felbontású, extrém fény- és környezeti körülmények között is működő kamerákat fognak elhelyezni: ezek által még tovább csökkenhet a szabálysértések, bűnesetek száma a városban.